Oljeberedskap gjør fengselet tryggere
Oljeberedskap gjør fengselet tryggere
Stavanger fengsel og Operatørenes forening for beredskap (OFFB) har egentlig ikke noe hverandre å gjøre. Men da Kriminalomsorgen spurte om å få lære om proaktiv beredskap og hvordan de kan gjøre fengselet tryggere, ble de møtt med åpne dører.
OFFB er en brukerstyrt og ikke-kommersiell forening som leverer profesjonell 2. linje-beredskap til ti operatørselskap på norsk sokkel. Med beredskap som eneste oppgave har OFFB siden oppstarten i 2010 bygget opp et effektivt system og metodikk for å håndtere alle typer hendelser som kan oppstå på medlemmenes olje- og gassinstallasjoner.
På vegne av medlemsselskapene arrangerer beredskapsforeningen over 100 øvelser i året. Og beredskapen er under kontinuerlig utvikling. Alle funn fra øvelser og reelle hendelser deles mellom selskapene og brukes til å forbedre planer og arbeidsmetodikk som kommer alle medlemmene til gode – og gjør alle bedre rustet til å håndtere fremtidige hendelser.
Et viktig ledd i arbeidet er å øve sammen med samvirkende tredjeparter – inkludert aktører som Hovedredningssentralen, politiet, helseinstitusjoner, myndigheter og NOFO. Kriminalomsorgen faller ikke inn under denne kategorien.

Drar nytte av kunnskapen
Likevel var OFFB og daglig leder Ole Jacob Haug ubetinget positiv da Stavanger fengsel spurte om å få lære om hvordan OFFB bruker proaktiv metode.
– Vi ønsker å bidra til samfunnet
rundt oss og ser det som positivt at fengselsvesenet kan dra nytte av
kunnskapen vi har opparbeidet oss, sier Haug.
Metoden innebærer å være i forkant av situasjoner som kan oppstå, definere og håndtere potensialet i hendelsen – hvor galt kan dette gå? – og ikke bare iverksette tiltak basert på informasjonen som er tilgjengelig der og da. Ved hjelp av proaktiv metode kan man da iverksette tiltak som styrer utviklingen i hendelsen i ønsket retning.
I oljenæringen deler man også beredskapsarbeidet inn i tre nivåer. 1. linje gjennomfører redning og bekjempelse på selve skadestedet. 2. linje samordner ressurser og personell på operasjonelt nivå, mens 3. linje har en overordnet strategisk oppgave.
Fram til i dag har Stavanger fengsel hatt en mer reaktiv tilnærming til operativ beredskap, hvor organisasjonen i de fleste tilfeller har satt stab først etter at det har oppstått alvorlige hendelser. Det har heller ikke vært klare linjer og ansvarsfordeling i beredskapsarbeidet.
Unik mulighet
Fengselsledelsen beskriver responsen fra
OFFB som en unik mulighet til å styrke beredskapen og
risikostyringen i fengselet. OFFB sin tilnærming til beredskap har
allerede ført til forbedringer, nyutvikling og effektivisering.
OFFB har også gjort det mulig for
Stavanger fengsel å presentere det digitale krisestøtteverktøyet
CIM som helhetlig styringssystem for sikkerhet og beredskap for
regional og nasjonal ledelse i Kriminalomsorgen.
Kriminalomsorgsdirektoratet vurderer nå å innføre CIM i hele
Kriminalomsorgen. Stavanger fengsel ble forespeilet å kunne gjøre
en pilot på systemet i 2017, men avventer foreløpig bevilgninger i
en presset økonomisk situasjon.
Medlem i justiskomiteen på Stortinget, Frida Melvær (H), roser Stavanger fengsels initiativ til å lære mer om beredskap av oljenæringen og OFFB for åpenheten de har vist. Sammen med flere andre medlemmer i justiskomiteen og ledelsen i Stavanger fengsel besøkte hun OFFB i Sandnes kommune for å lære mer om temaet i januar 2018.